Η Σοφία Καλογεροπούλου είναι μια διεθνώς καταξιωμένη ζωγράφος που κατατάσσεται στο χώρο της Ναΐφ ζωγραφικής. Το ιδιαίτερο εικαστικό της ιδίωμα είναι υποδόρια υπερρεαλιστικό, ενώ την ίδια στιγμή στο έργο της εντοπίζονται πολυεπίπεδες αναφορές σε σύγχρονα ρεύματα. Οι χαρακτηριστικοί τίτλοι των έργων της καταδεικνύουν τον οργανικό ρόλο που διαδραματίζει η αφήγηση στο έργο της ζωγράφου, αποτυπώνοντας πανηγυρικά τη θετική αντίληψη της για τη ζωή.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Είναι απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος και πτυχιούχος Νομικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε μουσική στο Ωδείο Αθηνών και στο «Στούντιο» της Όπερας της Βιέννης. Την περίοδο 1976-77, εμφανίστηκε στην Κρατική Όπερα της Βιέννης ως σολίστ με το πατρικό της όνομα Σοφία Μαζαράκη. Στη ζωγραφική είναι αυτοδίδακτη.

Από το 1990 που πρωτοεμφανίστηκε ως ζωγράφος, έχει πραγματοποιήσει πλήθος ατομικών εκθέσεων στην Ελλάδα(Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κατερίνη, Χαλκίδα, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Κρήτη, Ύδρα, Σύρος) και το εξωτερικό(Κύπρος, Ισραήλ, Βέλγιο, Σουηδία, Νέα Υόρκη κ.α.). Έχει συμμετάσχει στην Μπιενάλε Μεσογειακής Ζωγραφικής στην Ιταλία(1992), στον 22ος Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ναΐφ Ζωγραφικής στη Λωζάννη(1993), στο Διεθνές Σαλόνι των Ναΐφ στο Παρίσι(2000), στη 2η Πανευρωπαϊκή Έκθεση των Ναΐφ στην Μαδρίτη(2005) κ.α.